Arbeiderswoningen, Leiderdorp (1914-1915)

verwijzing-3

Samen met zijn goede vriend en collega-architect  J. J. P. Oud ontwierp Dudok eind 1914 ‘een bebouwing eener arbeiderswijk’ voor de Vereniging Dorpsbelang in Leiderdorp. Ze lieten zich daarbij inspireren door het ontwerp van Engelse tuinsteden, vooral door het werk van Raymond Unwin.

De wijk telde 23 woningen, onderverdeeld in twee typen, en een woonhuis annex kapperszaak en winkel. Type A was een kleine woning met ingebouwde keuken. Op de begane grond was ook een wasplaats en een kleine kamer. Boven twee kleine slaapkamers en een vliering. Type B, waarvan er maar 5 werden gebouwd, was iets groter met een zelfstandige keuken en een extra slaapkamer.

Leidenaar Willem Brouwer schreef destijds bij de oplevering van de wijk in het Leidsch Dagblad een lovende recensie over de woningen. “Allerliefst staan ze bijeen gegroepeerd, in verschillende blokjes. Ruimte is er gelaten om een gemeenschappelijk plantsoentje aan te leggen, terwijl de eenvoud waarmee ze zijn opgetrokken, prachtig past in de landelijke omgeving. (…) Klein en gerieflijk en alles bij de hand. Geen cm. grond is onbenut gebleven en toch gevoelt men dat niet. (…) Voor Leiderdorp meen ik wel te mogen verklaren, dat dit werk van de architecten Dudok en Oud een aanwinst is.”

De woningen zijn ruim 60 jaar bewoond geweest. Het hele wijkje is in 1978 gesloopt om plaats te maken voor het Van Leeuwenpark in Leiderdorp. Meer over deze wijk in dit artikel.

fotoklik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s