10e woningbouwcomplex, Hilversum (1927-1928)

verwijzing-3

Eén van de grootste en fraaiste woningbouwcomplexen van Dudok in Hilversum-Oost is het 10e. Kenmerkend voor dit complex zijn de kloeke, afwijkende woningen op de hoeken van het complex en de dwarsmuren in de rijen woningen, die ook wel de ‘boekensteunen’ van Dudok worden genoemd.

Tot het complex behoren oorspronkelijk de woningen aan de Jan van der Heydenstraat (oostzijde, nrs. 239, 277 t/m 287, de Merelstraat (westzijde, even nrs.), de Minckelersstraat (zuidzijde, nrs. 40 t/m 50) en de Spreeuwenstraat (beide zijden). Bij de grootscheepse restauratie van het complex, begin deze eeuw in, zijn veel woningen van het 10e complex afgebroken, om plaats te maken voor nieuwbouw en herbouw in de stijl van Dudok (het Dudok Revisited project).

Vijftien woningen zijn origineel, gerestaureerd en nu Rijksmonument. Dat zijn de panden Jan van der Heydenstraat 277, 279, 281 en 285, Merelstraat 40 en Spreeuwenstraat 1, 3, 5, 7, 9, 11 en 2, 4, 6 en 8.

Tekst vrij naar: www.tgooi.info

fotoklik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s