HAV Bank, Schiedam (1931-1935)

Verwijzing 3

In opdracht van de Hollandse Algemeene Verzekeringsbank ontwierp Dudok in begin jaren dertig dit kantoorpand. Het is een typisch voorbeeld van de zakelijk expressionistische bouwstijl. De constructie bestaat geheel uit gewapend beton. De bakstenen zijn op deze betonconstructie bevestigd. Uiterst modern en een technisch unicum was het in het gebouw toegepaste koelsysteem waarvoor waterleidingen in het beton werden aangebracht.

Het gebouw werd in 1953 naar ontwerp van dezelfde architect uitgebreid. Het karakter bleef hierdoor ongewijzigd. Ook de verbouwing van de voormalige HAV-bank tot appartementencomplex in de jaren 1996-1997 doet aan de kwaliteit van het oorspronkelijke ontwerp niets af.

Tekst: www.monumentenschiedam.nl De prachtige verzameling originele zwart-witfoto’s komt uit de collectie van Jan Sluijter Photography, oorspronkelijk afkomstig van het voormalige NAi, nu Het Nieuwe Instituut. Sluijter maakte ook de kleurenfoto’s.

fotoklik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s