Havenkantoor met woning, Hilversum (1936-1937)

Verwijzing 3

Na de aanleg van het Hilversums kanaal en de nieuwe haven besloot de Hilversumse gemeenteraad in 1937 dat er een nieuw havenkantoor met dienstwoning moest worden gebouwd, van waaruit de heffing op haven- en kadegelden in goede banen moest worden geleid. Dudok was al in 1936 met het ontwerp begonnen. Het kantoor werd over de oeverlijn gebouwd en rustte aan de voorkant op drie palen in het water. Zo kon de havenmeester de scheepvaart goed in de gaten houden.

Een kleine maand voor het eind van de oorlog voerden de Geallieerden met 16 vliegtuigen een aanval uit op drie munitieschepen in de haven van Hilversum. Er vielen twee doden, onder wie de vrouw van de havenmeester, en zeven gewonden. De schade was groot. Het Havenkantoor was vrijwel helemaal ontzet en moest worden afgebroken. In 1946 begon de bouw van aan nieuw Havenkantoor, op het oude fundament maar wel op basis van een gewijzigd ontwerp. Maar de dominerende elementen bleven gehandhaafd, zoals het balkon met trap, de vlaggenmast en de belettering.

Net als het watersportpaviljoen in de jachthaven behoorde het Havengebouw tot de zeldzame vijfde fase van Dudoks werk, waarin de invloed van de Nieuwe Zakelijkheid goed merkbaar was. In 1985 kreeg het de status van gemeentelijk monument. Maar dat kon niet voorkomen dat het Havengebouw in 1998 werd gesloopt, om plaats te maken voor de uitbreiding van het industrieterrein. Het Havengebouw is een van de weinige werken van Dudok die de vooruitgang dus niet hebben overleefd.

Tekst gebaseerd op

Dudokwerken bij het water, http://www.albertusperk.nl

fotoklik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s