Dudoks verloren droom in Izmir (1953)

Studenten van de TU Delft maakten deze 3D animatie van Dudoks theater aan de zee.

verwijzing-3

Laat in zijn carrière, hij was bijna 70, kreeg Dudok een opdracht waarmee hij zijn toch al grote internationale reputatie aanzienlijk kon oppoetsen. De burgemeester van de mondaine Turkse havenstad Izmir, Rauf Onursal, vroeg Dudok in 1953 om een nieuw stadhuis, een theater, een operahuis en een bioscoop te bouwen op en rond het Konak Plein aan de kust.

Dudok was destijds een bekende architect in Turkije, waar hij als jurylid betrokken was geweest bij de aanbesteding van grote werken. In 1940 kreeg hij zelfs een leerstoel aangeboden aan de universiteit van Ankara, maar door de oorlog kon hij Nederland niet uit.

De Hilversumse bouwmeester maakte veel werk van de opdracht, zo blijkt uit de talloze tekeningen en ontwerpen die bewaard zijn gebleven in de archieven van Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Maar zoals zoveel van zijn grootse dromen werd ook dit project niet gerealiseerd. Dudoks vriend, burgemeester Onursal, vertrok in 1954 naar het parlement in Ankara en zijn opvolgers lieten het project verpieteren, ondanks verwoede pogingen van Dudok om het in leven te houden.

61ec545fc2In oktober 2017 organiseerde het Nederlandse TV Culture, samen met de Yasar Universeit in Izmir, de TU Delft en de Nederlandse ambassade in Turkije, een symposium en een openlucht-expositie van Dudoks plannen voor het cultureel centrum, onder de titel Dudok in Izmir, an architect’s lost dream. Het was de eerste keer dat Izmir kon kennismaken met het werk van Dudok. Vele duizenden belangstellenden kwamen naar het Konak Plein en bewonderden de ontwerpen en de maquettes van Dudoks scheppingen, die het aanzien van Izmir vergoed veranderd zouden hebben.