Politiepost, Hilversum (1919)

Verwijzing 3

‘Over het Spoor’ was in 1915 een probleemwijk. Hoog tijd dus dat daar politietoezicht kwam, zo eiste een groot aantal buurtbewoners per brief van de burgemeester van Hilversum. In die tijd hadden nog weinig mensen een telefoon, waardoor de politie dichtbij te bereiken moest zijn als er iets aan de hand was. Daarbij kon met de politiepost “in deze uitermate leelijke buurt althans een begin worden gemaakt met de verbetering van de bebouwing”, zo stond in de brief.

Het functionele gebouwtje werd met veel aandacht voor detail door Dudok ontworpen. Het politiebureau, met twee cellen en een aanbouw voor de slangenwagen en de rijwielbrancard, kwam er in 1919. Dudok ontwierp een gebouw in de stijl van de Amsterdamse School. Het doet met zijn royale dakpannen-dak en groot uitgevallen schoorsteen dramatisch aan, maar het valt ook goed op.

Een markant detail is het deurkozijn in de vorm van een parabool en de deur met visgraatmotief. Bijzonder is ook de plint langs de buitenmuren, die de gevel doorbreekt en is te gebruiken als zitbankje. Het strenge gebouwtje krijgt daardoor een wat vriendelijker karakter. Na 1934 werd het pand een woonhuis. In 2010-2011 restaureerde Dudok Wonen het huisje, zodat het nu als bedrijfsruimte dienst kan doen.

Tekst en video: Dudok Wonen

fotoklik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s