Villa J.C. Maassen, Bilthoven (1950)

Verwijzing 3

Af en toe nam Dudok ook een opdracht van een particulier aan. In Bilthoven staat een door hem ontworpen villa aan de Albert Cuyplaan (1950). Deze villa is gebouwd in de beste Dudoktraditie. De villa ademt eenvoud en moderniteit. De vierkante ramen zijn met zorg in de voorgevel ontworpen. Het meest ingenieuze is nog de ‘scharnier’ waar het hoofdgebouw, de haaks daarop gesitueerde uitbouw, de entree in de hoek en de schoorsteen boven op dit aanknopingspunt zijn geconstrueerd. De uitbouw aan de rechterkant was aanvankelijk in gebruik als garage, maar is nu als extra kamer bij het interieur gevoegd.

Herman van Bergeijk schrijft in zijn overzichtswerk van het oeuvre van Dudok: ‘Op 8 april 1950 deelt Dudok de heer Maassen mee dat hij het ontwerp gereed heeft liggen. De woning bestaat uit een rechthoekig blok met aan de ene kant een aangebouwde garage en aan de andere kant een serre/erker. De muren moeten wit worden gekeimd en het dak zal gesmoorde (grijze) dakpannen hebben. Twee diagonaal gelegen hoeken van het huis worden door zware schoorstenen gemarkeerd. Een zwarte plint loopt om het bouwwerk. De kozijnen zijn uit staal.’

Tekstcitaten uit www.dudok-architect.nl

fotoklik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s