Julianaflat, bank en winkels, Bilthoven (1955-1960)

Verwijzing 3

In 1955 ontwierp Dudok voor het centrum van Bilthoven de Julianaflat, eigenlijk een complex dat bestaat uit een flatgebouw met woningen, een bankgebouw met bovenwoningen en een winkelpand op de begane grond. Zoals vaker in die late periode van zijn carrière werkte Dudok in dit project samen met projectontwikkelaar Johan Matser. Het complex heeft de tand destijds goed doorstaan.

Volgens een publicatie van de Historische kring De Bilt is Dudok er destijds “met subtiele middelen in geslaagd interessante bouwblokken te maken die zijn architectuur ver uittillen boven de standaardwoningbouw uit de Wederopbouw. Zo heeft de Julianaflat het kenmerkende hellende dak dat het gebouw van veraf herkenbaar maakt. Het verleent het gebouw tevens de kenmerkende lichtheid. Die lichtheid wordt ook verkregen doordat de muurtjes naast de balkons niet helemaal tot het dak doorlopen. Licht en speels zijn ook de schuine muurtjes die de garageboxen achter de woningen van elkaar scheiden. Want ook aan de achterkant heeft Dudok veel aandacht besteed. Opmerkelijk is daar dat de slanke kolommen die het dak en de galerijen schragen en die een ritmische geleding in de gevel aanbrengen om en om de functie van regenpijpen blijken te hebben.”

“Tot in de kleinste details is duidelijk dat hier een groot architect aan het werk is geweest. Maar voor alles heeft Dudok ten zeerste rekening gehouden met de plek waar het complex ligt. Het lage stationsgebouw kreeg een lage tegenhanger in de ‘zwarte doos’ waar nu de Bilthovense Boekhandel is gevestigd. Destijds was in dit met zwart geglazuurde baksteen beklede winkelpand een van de eerste supermarkten van Albert Heijn gevestigd. Tevens werd er een VVV-kantoor ondergebracht en in het souterrain was een fietsenkelder voor NS-reizigers, nuttige functies dus.”

“Maar niet alleen functionaliteit stond architect en opdrachtgever voor ogen. Volgens de toelichting moest het hele flatcomplex, dat schuin tegenover het station zou komen te liggen, aan het centrum van Bilthoven ‘een voornaam aanzien’ geven. Door het voor Dudok zo kenmerkende spel van ten opzichte van elkaar verspringende bouwvolumes, oprijzend vanuit uit het stationsgebied en door de ritmische afwisseling van ramen en balkons moest een ‘waardige bebouwing’ worden geschapen. De gele baksteen ten slotte moest aan het complex een vrolijke kleur geven. Architect Willem Marinus Dudok en projectontwikkelaar Johan Matser zijn er een halve eeuw geleden in geslaagd Bilthoven een modern gezicht te geven met behoud van het intieme dorpse karakter.”

Tekstcitaten uit ‘De Biltse Grift’, december 2012, uitgave Historische Kring De Bilt.

fotoklik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s