Winkels en flatwoningen, Bussum (1957)

Verwijzing 3

Naast de spoorlijn die Bussum doorsnijdt staat een winkel- en appartementencomplex aan het Julianaplein, waarin de HEMA is gehuisvest. Het plein was aanvankelijk aan één kant open, de kant van het spoor. Treinreizigers konden het plein ‘inkijken’.
Dudok besteedde veel aandacht aan een optimale indeling van het plein, getuige de vele tekeningen die zich bevinden in Het Nieuwe Instituut, de opvolger van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi). Op het plein zou een parkeerplaats komen, bekroond met een pompstation. Dit pompstation moest een soort toonbeeld van modernisme en schoonheid worden, want het stond midden in het zichtveld van de gebouwen eromheen en van de treinreizigers. Perfect gesitueerd en vormgegeven: open, licht en sprankelend.
Het ‘Hema-blok’ bestond uit een lichte, witte benedenverdieping met zorgvuldig vormgegeven vitrines. Het trappenhuis in de hoek kreeg door ramen aan weerszijden transparantie. De bovenverdieping met ‘penthouses’ ligt enigszins naar achteren. Tussen benedenverdieping, trappenhuis en penthouseverdieping bevonden zich achter een donkerder gevel de andere appartementen. Opmerkelijk is het even opkrullende dak aan de kant van het spoor.
Het benzinestation is er nooit gekomen. De verdieping op de begane grond is inmiddels helemaal veranderd.

Tekst: website www.architect-dudok.nl

fotoklik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s