Plan Bieshaar, Bilthoven (1955-1964)

verwijzing-3

Plan Bieshaar is een kleine wijk in Bilthoven, die midden jaren vijftig werd gerealiseerd door projectontwikkelaar Johan Matser naar een ontwerp van architectenbureau Dudok & Magnée. Volgens architectuurhistorica Korine Hazelzet is het wijkje “een stedenbouwkundig juweeltje van Wederopbouwarchitectuur, dat bewonderaars tot uit Japan trekt”.

Plan Bieshaar was door Matser in samenwerking met de gemeente opgezet volgens de idealen over volkswoningbouw, die al vóór de Tweede Wereldoorlog in architectenkringen waren geformuleerd. In plaats van de traditionele gesloten woonblokken met etagewoningen zien we een open bebouwing met een kleine 80 eengezinswoningen in stroken, optimaal op de zon gelegen en gesitueerd aan informele, collectieve groene ruimten met speelweiden en bloemperken.

De woningen waren klein, maar zeer praktisch ingericht, met de keuken aan de voorzijde en de berging aan de voorkant uitgebouwd. De schouwen en vensterbanken waren van travertijnmarmer, er was een ligbad in de badkamer en in de keuken zelfs een ingebouwde koelkast, hypermodern in die tijd. Elke woningeenheid had zijn eigen kleurstelling in bordeauxrood, strogeel en blauw, waarbij de garagedeuren in een patroon van witte en kleurige blokken waren geschilderd. Het waren ideale huizen voor middenstanders met een of twee jonge kinderen, die in de wijk zonder doorgaande wegen volop veilige speelruimte hadden.

Enkele jaren na de voltooïing van de wijk Bieshaar ontwierp het bureau Dudok & Magnée een vierkant blok met negen flats langs de Groenekanseweg, aan de oostkant geflankeerd door negen eengezinswoningen. Het complex sluit Bieshaar aan de zuidkant af. Het ontwerp uit 1961 is uiterst modern. “Niet beter kon het einde van de Wederopbouw gesymboliseerd worden dan met dit ultramoderne woonblok met comfortabele flats en ruime drive-inwoningen met drie woonlagen die door een luxe mahoniehouten spiltrap verbonden zijn”, schrijft Korine Hazelzet. Volgens deze architectuurhistorica wijzen de stukken erop dat Dudoks partner Robert Magnée de drive-inwoningen heeft ontworpen en Dudok de flats. Ook haar Delftse collega en Dudokkenner Herman van Bergeijk denkt dat Dudok voor de flats heeft getekend. Hij gaat er van uit dat alle andere woningen in Plan Bieshaar door Robert Magnée zijn ontworpen.

Tekst vrij naar Dudok in de Bilt, door Dr. C.W.M. Hazelzet, De Biltse Grift.

fotoklik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s