Johannes Calvijnschool, Hilversum (1929)

verwijzing-3

De Johannes Calvijnschool werd in 1929 geopend en is in alle opzichten een echte, klassieke Dudokschool met gymzaal. In 1949 zijn er 4 lokalen aan de Eemnesserweg bijgebouwd, ook naar een ontwerp van Dudok.

De Calvijnschool was oorspronkelijk een school voor bijzonder lager onderwijs op gereformeerde grondslag. Tot mei 2012 is het gebouw onder de naam Kruispuntschool in gebruik geweest als basisschool. Daarna is het verkocht aan een particuliere ondernemer, die er nu een bedrijvenverzamelgebouw van heeft gemaakt onder de naam Old School Projects.

fotoklik

 

year1929

6 gedachtes over “Johannes Calvijnschool, Hilversum (1929)

  1. Het bijzonder onderwijs is een onderwijsorganisatievorm in Nederland voor scholen met een specifieke religieuze, levensbeschouwelijke of pedagogische grondslag. Wikipedia

    Like

  2. In tegenstelling tot wat de schrijver beweert behoorde deze school in géén geval tot het bijzonder lager onderwijs! Met ‘bijzonder onderwijs’ heeft men het niet zelden over een school die bedoeld is voor kinderen die niet goed kunnen meekomen binnen het reguliere onderwijs. Dit gold niet voor deze school aan de Eemnesserweg die tot 1951 zijn hoofdingang had aan de Siemensstraat. Het was al bij de opening van deze school bekend dat het protestant in richting was. En daarmee een tegenhanger was van de toekomstige Lorentzschool, een openbare onderwijsinstelling.

    Liked by 1 persoon

  3. Mijn naam is Idelette van den Akker, ik zat op deze school van 1969 tot 1972, het laatst bij juffrouw Smit en meester Schooneveld.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s