Brunswick brandweerkazerne, Melbourne (1938)

Logo InspiredByDudok

De Australische architect Norman Seabrook verbleef begin jaren ’30 enige jaren in Europa, waar hij zeer onder de indruk raakte van het werk van Dudok. Dat is goed te zien in zijn ontwerp voor de Macpherson Roberston Girls High School in Melbourne.

In 1937 kreeg Seabrook, samen met zijn partner Alan Fildes, opdracht voor de eerste van de uiteindelijk 12 brandweerkazernes die het duo zou ontwerpen voor de Melbourne Metropolitan Fire Brigade. Seabrooks vader was trouwens voorzitter van die club en dat was vast geen toeval. Seabrook en Fildes groeiden uit tot de belangrijkste vertegenwoordigers van de Modernistische architectuur in Melbourne.

Dudoks stijlkenmerken zijn ook in deze brandweerkazerne goed herkenbaar. De verschillende werk-, verblijf- en garageruimtes zijn ondergebracht in een reeks in elkaar grijpende kubusvormen. Het belangrijkste verticale element van het gebouw verbergt de hoofdtrap en steekt eigenwijs uit buiten de façade, met de vlaggenmast van het station. De horizontale raampartij en de platte daken verwijzen ook naar Dudok, evenals de minimale versiering behalve de opvallende schreefloze letters boven de garagedeuren. (Tekst gebaseerd op Wikipedia. Alle foto’s door Davesmith89 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)])

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s