Gemaal Lely, Medemblik (1930)

Logo InspiredByDudok

Het Gemaal Lely bij Medemblik is een schepping van architect Dirk Roosenburg. Een groot architect met een prachtig eigen oeuvre. Het is misschien een beetje oneerlijk om dit werk in de categorie ‘Inspired by Dudok’ te zetten. Er is geen bewijs dat Roosenburg zich bij zijn ontwerp heeft laten leiden door tijdgenoot Dudok. Maar veel mensen dénken wel dat het gemaal door Dudok is ontworpen. En niet de minsten. Zo beweert het respectabele Rijksinstituut voor het Cultureel Erfgoed in zijn beeldbank glashard dat het een schepping van Dudok is:

BeeldbankRCE

Zonder Dirk Roosenburg tekort te doen mogen we dus wel zeggen dat zo niet hij, dan toch veel bewonderaars van zijn werk zó door Dudok zijn geïnspireerd, dat ze het gemaal ten onrechte aan de bekendere bouwmeester toeschrijven. En zo gek is dat ook weer niet. Roosenburg was eveneens beïnvloed door Berlage, voor wie hij zelfs getekend heeft, en door de destijds opkomende nieuwe stromingen in de bouwkunst. Het gemaal toont ook wel degelijk gelijkenissen met sommige werken van Dudok.

Gemaal Lely is een Rijksmonument. Ook veel ander werk van Roosenburg heeft de status van Rijksmonument verworven, waaronder het vroegere KLM-hoofdkantoor in Den Haag, het hoofdkantoor van de Oranje Nassaumijnen in Heerlen, het Natlab in Eindhoven en het schitterende Apollo House in Amsterdam.  Roosenburg is de grootvader van architect Rem Koolhaas.

fotoklik