Greenwich Town Hall (1938), Londen

Logo InspiredByDudok

Kijk nou eens naar die kloktoren, die ronde raampjes, die karakteristieke ramenkozijnen op de hoeken (van de Julianaschool!)… Het kan niet anders of deze bouwmeester was een groot bewonderaar van Dudok. En dat was-ie ook. Dit stadhuis van de Londense borough Greenwich is ontworpen door de Britse architect Clifford Culpin, die samen met zijn vader het kantoor Culpin & Son runde. Het Raadhuis in Hilversum stond model voor dit werk.

“Ik was een toegewijde bewonderaar van Dudok. Toen ik het gebouw in Greenwich moest ontwerpen ben ik naar Hilversum gereisd. En hoewel deze grote man een huis vol gasten had, trok hij er een lange dag voor uit om mij zijn beste werken te laten zien,” zo verklaarde Culpin later.

Greenwich Town Hall werd in 1938 in gebruik genomen. De kloktoren is 50 meter hoog en heeft een uitkijkplatform met zicht over heel Londen. Naast kantoren en een grote vergaderzaal voor de lokale bestuurders herbergde het gebouw ook twee theaterzalen. In de toonaangevende Pevsner Architectural Guide van 1951 werd het gebouw omschreven als “het enige stadhuis van alle Londense boroughs dat de stijl van deze tijd adequaat weerspiegelt”.

In de vroege jaren ’70 verhuisde het gemeentebestuur naar een moderner gebouw. Meridian House, zoals het pand tegenwoordig heet, is nu de zetel van de Greenwich School of Management en van een grote dansschool.