Het Verkeershuis moest Hilversum 100 jaar geleden op de kaart zetten

In 1920 werd in Hilversum een comité gevormd om een plaatselijke VVV op te richten, vooral ten faveure van de lokale horeca. Een jaar later was de oprichtingsvergadering in hotel Gooiland. Een van de doelstellingen in de statuten was “oprichting en instandhouding van een te Hilversum gevestigd bureau, welks taak is het geven van voorlichting, zoowel schriftelijk als mondeling, betreffende Hilversum en Omstreken”.

Het bestuur wilde graag een herkenbaar en gemakkelijk te bereiken gebouw waar elke bezoeker van Hilversum informatie kon krijgen over hotels en pensions, mogelijke uitstapjes in Hilversum, concerten en andere evenementen. De gemeente kwam de VVV tegemoet en gaf stadarchitect Dudok opdracht een Verkeershuis te bouwen, dat verrees op het Stationsplein, hoek Stationsstraat. Dudok tekende ook voor de inrichting. De plaatselijke middenstand deed enthousiast mee. Zo schonk Van der Heide’s Meubileerinrichting alle gordijntjes van het pandje. De VVV huurde het Verkeershuis van de gemeente voor 600 gulden per jaar.

In een toelichting op zijn ontwerp wees Dudok erop dat het gebouwtje, dat als entrée van de gemeente zou fungeren, reclame moest maken voor de doelstellingen van de vereniging en daarom zou het “in decoratieve kleuren moeten worden geschilderd”. Een grijsstenen schoorsteen, “hoog en fier”, verhief zich stijlvol boven het bekoorlijk huisje. De grootte van het gebouwtje was die “van twee houten noodwoningen”. Het markante Verkeershuis had een provisorisch karakter. In 1940 en 1954 is het verbouwd, in 1971 werd het afgebroken.

Tekst gebaseerd op ‘Naar Hilversum! Toerisme en recreatie in Hilversum tussen 1870 en 1940′. Uitgeverij Verloren en ‘Willem Marinus Dudok, architect-stedebouwkundige 1884 – 1974’ van Herman van Bergeijk.