Hornsey Town Hall, Londen (1935)

Logo InspiredByDudok

Het Raadhuis van Hornsey, ooit een deelgemeente van Londen, is een van de beroemdste werken van de Nieuw-Zeelandse architect Reginald Harold Uren (1906-1988). Het raadhuis bezorgde hem als jonge architect meteen een grote reputatie in Engeland en leverde hem een hoge onderscheiding op van het Royal Institute of British Architects. De invloed van Dudok op het ontwerp is onmiskenbaar.

Het bestuur van Hornsey schreef in 1933 een prijsvraag uit voor het ontwerp van een nieuw raadhuis inclusief een grote theaterzaal met 1000 zitplaatsen. Het was een tijd van verandering in de gemeentelijke architectuur. De traditionele Victoriaanse-Edwardiaanse bouwstijl werd steeds vaker ingeruild voor moderne bouwwerken met stalen frames en bakstenen muren naar Scandinavisch of Nederlands voorbeeld.

De begroting voor het nieuwe raadhuis was 100.000 pond. Niet minder dan 281 architecten dienden ontwerpen in, maar het was de 27-jarige Reginald Uren die met de eer ging strijken. Uren studeerde bouwkunde in Nieuw-Zeeland en in Londen, waar hij onder meer les kreeg van Charles Holden. Holden was een groot fan van Dudok, zoals duidelijk blijkt uit zijn ontwerpen voor een aantal metrostations. Ook Uren liet zich door Dudok inspireren bij zijn ontwerp voor Hornsey Town Hall, dat in 1935 werd geopend. De rangschikking van de volumes rond de stoere toren, het gebruik en de keuze van de handgemaakte baksteen, de langwerpige ramen met onmiskenbare dorpels; het hele ontwerp is een eerbetoon aan het Raadhuis van Hilversum, dat vier jaar eerder werd voltooid.

Volgens architectuurhistoricus en Dudok-kenner Paula van Dijk vertoont het werk in Hornsey zóveel gelijkenis met het Raadhuis van Dudok, dat Uren vermoedelijk een foto van het Hilversumse werk heeft gebruikt. Zelfs de lampen boven de ramen van de raadzaal in Hilversum zijn gekopieerd, zij het dat ze zijn uitgevoerd als latjes, aldus Van Dijk.

Het interieur van Urens stadhuis is een schoolvoorbeeld van Art Deco, prachtig te zien in deze virtuele rondleiding. Door dat bijzondere interieur is het gebouw populair als decor voor televisie- en filmopnames. Zo heeft het onder meer gefigureerd als politiebureau en als Moskous hotel.

Urens raadhuis werd kort na de opening in 1935 bekroond met de bronzen medaille van de Royal Institute of British Architects (RIBA) en enkele andere onderscheidingen. Dertig jaar lang was Hornsey Town Hall het bestuurlijke centrum van de deelgemeente. De enorme zaal was het toneel van talloze concerten, feesten, politieke en bijeenkomsten en talloze andere evenementen. In 1965 ging Hornsey op in de grotere deelgemeente Haringey en verloor het gebouw zijn belangrijkste functie.

Na veel plannen en veel discussie werd in 2018 besloten dat het gebouw voor een slordige 30 miljoen pond zou worden gerenoveerd en verbouwd tot een complex met appartementen, bedrijfsruimten, een hotel, een cultureel centrum, een restaurant en een bar met dakterras. Die verbouwing bleek een groot succes. Sindsdien is Hornsy Town Hall weer het bruisend middelpunt van deze wijk in Noord-Londen.

Bronnen:

London’s Town Halls, Jonathan Clarke, Royal Commission on the Historical Monuments of England.

A brief history of Hornsey Town Hall, Hornsey Historical Society

Met dank aan Paula van Dijk

fotoklik