Hornsey Town Hall, Londen (1935)

Logo InspiredByDudok

Het Raadhuis van Hornsey, een deelgemeente van Londen, is een van de beroemdste werken van de Nieuw-Zeelandse architect Reginald Harold Uren. Hij won in 1933 met zijn ontwerp een competitie met niet minder dan 281 inschrijvingen. Het raadhuis bezorgde hem direct een grote reputatie in Engeland en leverde hem een hoge onderscheiding op van het Royal Institute of British Architects.

Reginald Uren studeerde bouwkunde in Nieuw-Zeeland en in Londen, waar hij onder meer les kreeg van Charles Holden. Holden was een groot fan van Dudok, zoals duidelijk bleek uit zijn ontwerpen voor een aantal metrostations. Ook Uren liet zich door Dudok inspireren bij de bouw van Hornsey Town Hall, dat in 1935 werd opgeleverd. De rangschikking van de volumes rond de stoere toren, het gebruik en de keuze van de baksteen, de langwerpige ramen met onmiskenbare dorpels; het hele ontwerp is een eerbetoon aan het Raadhuis van Hilversum, dat 3 jaar eerder werd voltooid.

Volgens Dudok-kenner Paula van Dijk vertoont het werk in Hornsey zóveel gelijkenis met het Raadhuis van Dudok, dat Uren vermoedelijk een foto van het Hilversumse werk heeft gebruikt. Zelfs de lampen boven de ramen van de raadzaal in Hilversum zijn gekopieerd, zij het dat ze zijn uitgevoerd als latjes, aldus Van Dijk.

Het interieur van Urens stadhuis is een schoolvoorbeeld van art deco, prachtig te zien in deze virtuele rondleiding. Het gebouw is nationaal erfgoed. Na veel discussie is begin 2018 besloten dat het voor een slordige 30 miljoen pond wordt gerenoveerd en verbouwd tot een complex met appartementen, een hotel, een cultureel centrum, een restaurant en een bar met dakterras.

Met dank aan Paula van Dijk.

fotoklik