Kiosk bij de Kei, Hilversum (1931)

Logo InspiredByDudokIedere Hilversummer kent de kiosk bij de Kei, een gebouwtje uit 1931 dat zó overduidelijk door Dudok is ontworpen dat bijna iedereen dat voetstoots aanneemt. Maar dat is het niet. De kiosk is een werk van Barend Hendrik Bakker, een van oorsprong Zaanse architect die zich op jonge leeftijd in Hilversum vestigde en daar een omvangrijk oeuvre heeft achtergelaten.

Bakker was ook politicus. Hij was bijna de helft van zijn leven raadslid en was lange tijd wethouder Publieke Werken. In die rol werkte hij veel samen met Dudok, die hij enorm bewonderde en met wie hij het prima kon vinden. Zo maakten ze in 1929 samen een dienstreis naar Rome, die leidde tot aanpassingen van Dudoks ontwerp van de Burgerzaal in het Raadhuis.

Die bewondering voor Dudok bleek ook uit Bakkers werk. Belangrijke elementen uit het handschrift van Dudok zijn terug te vinden in de werken van Bakker. Samen met zijn zoon Cornelis, die niet toevallig als tweede naam Marinus kreeg, tekende Bakker voor een flink aantal villa’s, huizen, een school, drie kerken, een belastingkantoor, een bioscoop, een woonhuis met garage en nog wat ongeregeld. Al die werken lijken in meer of mindere mate op het werk van Dudok. Maar de kiosk spant duidelijk de kroon. Een echt onecht kind van Dudok. Uit liefde geboren.

(De kiosk hoort nu bij de winkel van Oldenhof: http://www.kookwinkel.nl)

fotoklik

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s