Pilkington’s Glass, St. Helens (1937)

Logo InspiredByDudokHerbert James Rowse (1887-1963) is een beroemde en gelauwerde architect uit Liverpool, die met zijn werken vooral een stempel heeft gedrukt op die havenstad. Hij stond open voor nieuwe invloeden en wisselde zijn stijl tijdens zijn lange loopbaan van klassiek, via Art Deco naar modernistische varianten. Zijn beroemdste werken zijn het majestueuze India Building, dat volgens een vaak geciteerde kenner “op Fifth Avenue niet zou misstaan”, en het nog indrukwekkender Martin Banks hoofdkantoor. Ook Rowse’s ingangen en ventilatietorens van de Mersey Tunnel worden vaak geprezen.

In 1935 werd Dudok onderscheiden met de Gold Medal van het Royal Institute of British Architects. Vooral in Liverpool en omstreken genoot de Hilversumse bouwmeester veel aanzien. Ook Rowse liet zich door Dudok inspireren. Volgens drie vooraanstaande Britse architectuurhistorici is die invloed goed te herleiden in twee van Rowse’s latere werken: Philharmonic Hall in Liverpool (1936-1939) en vooral het hoofdkantoor van Pilkington’s Glaswerken in Saint Helens (1937).

Philharmonic Hall is nog volop in gebruik en is een van de grote trekpleisters van Liverpool. Veel van Dudoks stijlkenmerken zijn erin terug te vinden, maar het massieve karakter van het gebouw oogt toch wat minder dudokiaans. Vergelijk dit concertgebouw maar eens met de veel elegantere schouwburg in Utrecht. Datzelfde geldt eigenlijk ook voor Rowse’s College of the Pharmaceutical Society. Pilkington’s Glass is veel gracieuzer, ook al staat het leeg en slaat het verval langzaam toe. Nog steeds geen Dudok, misschien, maar hier komt Rowse wel heel dichtbij.

(Tekst gebaseerd op Wikipedia en ‘Lancashire: Liverpool and the Southwest’, by Richard Pollard, Nikolaus Pevsner en Joseph Sharples)

fotoklik