Torenschool, Dordrecht (1928)

Logo InspiredByDudok

De Torenschool in Dordrecht stamt uit 1928, een tijd waarin in heel Nederland veel scholen werden gebouwd. Dat kwam mede door nieuwe onderwijswetgeving, waardoor Rijkssubsidies beschikbaar kwamen voor openbare en bijzondere scholen. Ook Dudok heeft daar destijds volop gebruik van gemaakt.

Dit schoolgebouw is ontworpen door de toenmalige directeur van de Bouw en Woningdienst Dordrecht, Christiaan Gerrit van Buuren (1888-1965). Van hem is weinig meer bekend dan dat hij diverse scholen en een gemeentelijk uitbreidingsplan ontwierp. Maar zijn Torenschool mag er zijn. Het lijkt een eerbetoon aan zijn Hilversumse collega. De horizontale gevellijnen, de strakke volumes, de klokkentoren als stedenbouwkundig element en het integreren van beplanting en plantenbakken zijn allemaal erg Dudokiaans. Mede door die stijlkenmerken is het gebouw nu een gemeentelijk monument.

Het schoolgebouw heeft de tand destijds niet ongeschonden doorstaan. Het binnenwerk is ingrijpend gewijzigd. Maar de buitengevels zijn origineel, op de kozijnen na. Het gebouw is sinds 1991 eigendom van de stichting Johan Maasbach Wereldzending, die het heeft verbouwd tot kerk.