Uitbreiding Piccadilly Line, Londen (1931-1933)

Logo InspiredByDudok

Charles Henry Holden is een beroemde Engelse architect, die we tekort zouden doen door hem alleen als een Dudok-volgeling neer te zeten. Holden heeft een aantal grote en imposante gebouwen op zijn naam staan. Ook bekend zijn de door hem ontworpen begraafplaatsen voor slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog in België en Noord-Frankrijk.

Bij het grote publiek werd Holden vooral bekend als ontwerper van een groot aantal metrostations in Londen, toen het netwerk tussen 1920 en 1940 sterk werd uitgebreid. Samen met de directeur van de Underground, Frank Pick, reisde Holden eerst door Zweden, Denemarken, Duitsland en Nederland om daar de laatste ontwikkelingen in moderne architectuur te bestuderen.

Vooral geïnspireerd door Dudok en diens Zweedse collega Gunnar Asplund ontwierp Holden een serie eigentijdse metrostations voor de noordelijke uitbreiding van de Piccadilly Line. Het werden functionele ontwerpen in eenvoudige geometrische vormen, gebouwd van baksteen, beton en glas. Ze werden destijds bejubeld als het toppunt van modern bouwen en hebben nog steeds een iconische status.

Holdens eerste station was Sudbury Town (1931). Daarna volgde een hele serie stations langs de verlengde Piccadilly Line, die gebouwd werden in 1932 en 1933: Manor House, Turnpike Lane, Wood Green, Bounds Green, Arnos Grove, Southgate, Oakwood en Cockfosters. (Tekst vrij naar Wikipedia. Met dank aan Rob Kievit)

fotoklik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s