Uitvindersbuurt, Ede (2008-2012)

De Uitvindersbuurt in het Gelderse Ede is rond 2010 geheel opnieuw uitgevonden. De oude woningen van corporatie ‘Woonstede’ hebben plaatsgemaakt voor 480 nieuwe woningen, verdeeld over 10 velden rond een nieuw, centraal park. 

Woonstede wilde dat de nieuwe Uitvindersbuurt een moderne uitstraling zou krijgen, maar toch mooi zou aansluiten op het naastgelegen tuindorp Ede-Zuid. Die uitgangspunten, ‘modern’ en ‘tuindorp’, brachten de woningcorporatie bij Dudok. Duidelijke en bekende elementen uit Dudoks beeldtaal moesten eenheid brengen in de nieuwe wijk, die door vier architectenbureaus werd ontworpen. 

En zo verrees de nieuwe Uitvinderwijk in het zuidoosten van Ede, opgetrokken uit een speciaal gebakken, gele en langgerekte baksteen, gemetseld in kettingverband. Alle woningen hebben rode dakpannen en allemaal hebben ze wel een of meerdere knipogen naar het werk van de Hilversumse bouwmeester. De deuren met ronde raampjes, de accenten van geglazuurde blauwe stenen, de smalle verticale raamsleuven, ineengeschoven rechthoekige volumes, dwarsstaande ‘boekensteunen’, lage daken met lange horizontale luifels.

De vier bureaus hebben met smaak opgeschept aan de tafel van Dudok, en naar hartelust gecombineerd met eigen recepten. Daardoor is een speelse en eigentijdse wijk ontstaan in Ede, die mij als Hilversummer vaag bekend voorkomt. Maar toch, als je er doorheen loopt, ontbreekt de ruimtelijke samenhang, het ritme en de harmonie die het werk van Dudok zo bijzonder maken. Al mag je dat ook eigenlijk niet verwachten in een project met zoveel verschillende partijen, belangen, eisen en beperkingen. Dan had Dudok het destijds toch wat gemakkelijker.

Met dank aan Faro Architecten, Plegt-Vos Bouwgroep, Architectenbureau A&R10