Villa, Hilversum (2016)

Dudoks eigen en uiteraard zelfontworpen woonhuis De Wikke in Hilversum bevindt zich in goed gezelschap. Aan de noordkant wordt het geflankeerd door een ander ontwerp van Dudoks hand, dat natuurlijk perfect harmonieert met zijn eigen huis. Aan de zuidkant staat sinds 2016 een nieuwe villa, die ook erg zijn best doet om erbij te horen: Utrechtseweg 73.

Je moet het maar durven. Een nieuw huis bouwen op die plek, in de stijl van de beroemde Hilversumse bouwmeester. De schepper van dit werk, een gerenommeerd Amsterdams architectenbureau, heeft zich natuurlijk goed verdiept in het werk van Dudok en diens fraaie woonhuis. De gele steen, de donkere plint, dak en dakrand, het half uitstekende trappenhuis als verticaal element, de entree, de ramen op de eerste verdieping, alles schreeuwt ‘Dudok’ en verhoudt zich netjes tot het 90 jaar oudere pand ernaast.

Het is in alle opzichten een fraai, eigentijds en comfortabel woonhuis geworden met 12 kamers, waarvan 6 slaapkamers, twee badkamers en een grote woonkeuken. Is het een Dudok? Nee, dat niet. Maar het verdient wel respect om naast dé villa van Dudok een villa á la Dudok te zetten en je daardoor bloot te stellen aan een directe vergelijking. Kritiek verzekerd, met al die geharnaste Dudokliefhebbers in de buurt.

Overigens wil de architect die dit werk heeft geschapen niet meer als schepper genoemd worden. Het bureau heeft zich van het project gedistantieerd. Nadat de omgevingsvergunning was afgegeven heeft de opdrachtgever volgens hem zonder afstemming met de architect besloten om de uitwerking van het project aan de aannemer over te laten. Wat dat heeft betekend voor het oorspronkelijke ontwerp meldt de architect niet, maar wel dat het onmogelijk was om verantwoording te nemen voor de architectonische kwaliteit van het eindproduct.

Desondanks blijft het een moedige poging. Architecten of opdrachtgevers die zich willen onderscheiden kiezen liever voor contrast dan voor dit soort harmonie. Hier is gekozen voor een wankel evenwicht tussen toen en nu, dat zomaar uit balans kan raken door een iets te grote erker of onhandige regenpijp. Maar toch, dit huis is een statement. Een eerbetoon aan de meester. En een bewijs dat hij niet te evenaren is.