Villa Utrechtseweg, Hilversum (2016)

Dudoks eigen en uiteraard zelfontworpen woonhuis De Wikke in Hilversum bevindt zich in goed gezelschap. Aan de noordkant wordt het geflankeerd door een ander ontwerp van Dudoks hand, dat natuurlijk perfect harmonieert met zijn eigen huis. Aan de zuidkant staat sinds 2016 een nieuwe villa, die ook erg zijn best doet om erbij te horen: Utrechtseweg 73.

De schepper van dit werk, een gerenommeerd Amsterdams architectenbureau, heeft zich duidelijk laten inspireren door de voormalige buurman en diens fraaie woonhuis. De gele steen, de donkere plint, dak en dakrand, het half uitstekende trappenhuis als verticaal element, de entree, de ramen op de eerste verdieping, alles schreeuwt ‘Dudok’ en verhoudt zich netjes tot het 90 jaar oudere pand ernaast.

Het is, in alle opzichten, een fraai, eigentijds en comfortabel woonhuis geworden met 12 kamers, waarvan 6 slaapkamers, twee badkamers en een grote woonkeuken. Is het een Dudok? Nee, dat niet. Maar het is wel gedurfd om naast dé villa van Dudok een villa á la Dudok te zetten. En je daardoor bloot te stellen aan een directe vergelijking. Kritiek verzekerd, met al die geharnaste Dudokliefhebbers in de buurt. 

Ik vind het moedig. Architecten of opdrachtgevers die zich willen onderscheiden kiezen liever voor contrast dan voor dit soort harmonie: een wankel evenwicht tussen toen en nu, dat zomaar uit balans kan raken door een iets te grote erker of onhandige regenpijp. Dit huis is een statement. Een eerbetoon aan de meester. En een bewijs dat hij niet te evenaren is.