Werken van Yaacov Ben-Sira in Tel Aviv

De Israëlische stad Tel Aviv kwam vanaf de jaren 20 van de vorige eeuw tot bloei, in wat toen nog het Britse mandaatgebied Palestina was. De bevolking groeide gestaag. Door de toestroom van veelal joodse architecten uit alle windstreken werd Tel Aviv qua architectuur van de jaren 30 het grootste openluchtmuseum ter wereld. Sinds 2003 staat ‘de Witte Stad’, zoals deze genoemd wordt, op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Architect Ya’acov Ben-Sira, geboren in Rusland als Jacob Schiffman, heeft een belangrijk stempel gedrukt op de ontwikkeling van Tel Aviv. Ben-Sira was stadsarchitect van 1929 tot 1952. Vooral de geslaagde stedenbouwkundige ontwikkeling van Tel Aviv wordt aan hem toegeschreven. Maar ook als architect wordt hij tot de top van Israel gerekend.

Ben-Sira was een groot bewonderaar van Dudok. Hij reisde in 1935 naar Hilversum om Dudoks werk te bestuderen en was zeer onder de indruk van het Raadhuis, maar ook van Dudoks scholen. Vooral de Bavinckschool en de Calvijnschool, zo blijkt uit zijn reisverslag dat in 2016 werd geciteerd door de Israëlische architect Yossi Klein.

Ben-Sira zou ook zonder die reis naar Hilversum wel prachtige dingen hebben gemaakt. Als tijdgenoot van Dudok deelden ze een aantal inspiratiebronnen. Maar in de werken waar Ben Sira’s naam onder staat zie je toch een vleugje Dudok. En soms wel meer dan dat, zo blijkt uit deze foto’s van zijn werken.