WML-hoofdkantoor, Maastricht (1999)

Logo InspiredByDudok

Nee, een citaat van Dudok mag je het niet noemen. Een verwijzing ook niet. “Maar je kan wel zeggen dat Dudok één van mijn inspiratiebronnen is”, zegt Jo Janssen, architect en geestelijk vader van dit opmerkelijke kantoorgebouw uit 1999; het hoofdkantoor van het Limburgse waterleidingbedrijf WML in Maastricht.

Twee oud-Hilversummers, recent verhuisd naar Maastricht, rijden regelmatig met de bus langs het gebouw en zagen de hand van Dudok, vooral in de twee balkonnetjes-met-dakje. Ze zochten contact met Janssen en die bevestigde zijn bewondering voor Dudok. In al die jaren was er nog nooit eerder iemand geweest die dat had herkend in de balkonnetjes van het WNL-gebouw, zei Janssen. Daar heb je kennelijk toch stadgenoten van Dudok voor nodig, ook al wonen ze inmiddels elders.

De balkonnetjes zijn overigens niet de enige verwijzing naar Dudok, al zullen we ze veiligheidshalve maar niet zo noemen. De kloeke toren in de oksel van het gebouw, bijvoorbeeld, die van Dudok nog best wat hoger had gemogen. De glazen kolom in die toren, waarachter altijd licht brandt, is door een bewonderaar op internet omschreven als “de ruggengraat van het gebouw”. Maar ook de compositie van de grote volumes, de keuze van het elegante ‘Hilversumse’ formaat baksteen, de vierkante ramen aan de kopse kanten zijn Dudokiaans, zij het ook weer niet uniek voor zijn handschrift. Maar de balkonnetjes? Ja, die wel.

Bron: Elke Pluijmen Foto’s: Rob Kievit

fotoklik