Geraniumschool, Hilversum (1918)

verwijzing-3

De hoge toren van de Geraniumschool zie je al van verre, met links en rechts van de toren breed uitwaaierende vleugels. Het is de eerste school die Dudok in Hilversum bouwde. De metselaars hebben hun best gedaan. Het prachtige siermetselwerk, een typisch kenmerk van de Amsterdamse School, is iets wat je in moderne gebouwen nauwelijks meer tegenkomt.

Tot 1938 was de Geraniumschool een lagere school. Daarna vond het Nieuw Lyceum er onderdak, tot 1955. Later zijn nog enkele jaren een Mulo en Leao in de school gehuisvest geweest, tot het gebouw in de jaren zeventig van de vorige eeuw ingrijpend werd verbouwd tot wooneenheden voor jongeren.

In augustus 2005 is de toren door blikseminslag beschadigd geraakt. De restauratie van toren, klok en uurwerk was voltooid in 2006. Heel bijzonder en vooral uniek aan deze toren is dat hij aan alle vier de kanten een uurwerk heeft. Tekst vrij naar Oneindig Noord-Holland.

fotoklik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s