Villa familie De Boer, Naarden (1920)

verwijzing-3

Een van de minder bekende, vroege werken van Dudok is een villa in expressionistische stijl aan de J. van Woensel Kooylaan in Naarden. Dit fraaie huis met rieten kap dateert van 1920 en was destijds bijna niet gebouwd omdat het te duur was voor de opdrachtgevers, de familie Ben en Sien de Boer.

De opdrachtgever hadden destijds een kavel gekocht in Naarden. Ze kenden een familielid van Dudok en vroegen langs die weg de Hilversumse bouwmeester om advies. Die ging al gauw aan de slag met zijn eigen architectenbureau, dat hij naast zijn baan bij de gemeente had opgezet voor particuliere opdrachten. Dudoks ontwerp was veel duurder dan De Boer zich kon veroorloven met zijn salaris als leraar aan de Gooise HBS. Hij ging daarom zelf op zoek naar goedkopere alternatieven. Dat deed de onderlinge verstandhouding geen goed, zo blijkt uit bewaard gebleven correspondentie. Uiteindelijk kon het huis toch worden gebouwd en heeft de familie De Boer er lang en naar grote tevredenheid gewoond. Het pand is ook bekend onder de naam landhuis ‘Mieko’. Tekst vrij naar ‘Dudok’, Annette Koenders en Arie den Dikken.

fotoklik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s