Bavinckschool, Hilversum (1921-1922)

 

Video: Peter Veenendaal

verwijzing-3

De Bavinckschool aan de Bosdrift in Hilversum is in 1922 geopend. Het is een van Dudoks beroemdste scholen. Het is onderdeel van het door Dudok ontworpen 4e gemeentelijke woningbouwcomplex. Het gebouw heeft 11 lokalen en een gymzaal en is rijksmonument.

De Bavinckschool is een goed voorbeeld van het zogeheten neoplasticisme van De Stijl-groep en de ‘Nieuwe Haagsche School’. Belangrijke kenmerken van dit gebouw zijn in elkaar grijpende bouwvolumes, ver terugliggende kozijnen en het gebruik van baksteen.

De oorspronkelijke Z-vormige plattegrond is in 1929 uitgebreid met een nieuwe vleugel. Tekst: architectuur.org.

fotoklik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s