Snelliusschool, Hilversum (1930-1932)

Verwijzing 3

Een van Dudoks meest markante schoolgebouwen in Hilversum is de Snelliusschool. Het gebouw wordt door velen gezien als een van de hoogtepunten uit zijn hele oeuvre.

In het gebouw is de typische hand van Dudok goed te herkennen. Zijn eigenzinnige architectuur is terug te vinden in de warmrode Belgische bakstenen gevels, waarin een spel van horizontale lijnen wordt onderbroken door de verticale toren naast het trappenhuis. Het trappenhuis heeft een halfronde gevel en is door de toepassing van glazen bakstenen goed verlicht.

Op de plattegrond valt de L-vormige basis op, met als toevoeging een haaks op de weg geplaatste gymzaal die in een schuine hoek aansluiting vind met de L-basis. Hierdoor ontstaat een bijna driehoekige plein dat ruimte geeft voor spel en aansluit op de weg. Tussen de weg en het plein zijn lage bosjes geplaatst om directe inkijk te voorkomen. Buiten was bovendien een verhoogde speelplaats te vinden.

Tekst vrij naar David Tins, architectenweb.nl. Video Peter Veenendaal

fotoklik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s