Het Witte Dorp, Eindhoven (1937-1938)

Verwijzing 3
In de wijk Oud-Stratum in Eindhoven ligt de buurt ‘Het Witte Dorp’ of, zoals het officieel heet, ‘De Burgh’. Het Witte Dorp is een gaaf voorbeeld van een tuindorp, ontworpen in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid. Het is in 1937-1938 gebouwd. In totaal 265 woningen van verschillende grootte zijn hier in één ontwerp gevat. De variatie binnen één basisconcept is groot.

De langgerekte bouwblokken met witgeschilderde bakstenen gevels en zwart basement hebben een asymmetrisch zadeldak van rode pannen. Hoekpanden sluiten de bouwblokken met andere hoogten, richting, garages en tuinmuren af. Betonnen afdekplaten boven de erkers lopen bij een deel van de woningen door als luifel boven de vlakke groene voordeur. De ramen op de begane grond zijn gevat in stalen kozijnen. Momenteel is het grotendeels een beschermd stadsgezicht en in zijn geheel een Rijksmonument.

Tekst: www.hetwittedorp.nl

fotoklik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s