20e woningbouwcomplex, Hilversum (1947)

verwijzing-3

In de Hilversumse wijk Liebergen werd in 1947 het 20e woningbouwcomplex gebouwd. Een sober wederopbouwcomplex, dat bestond uit 24 flatwoningen en enkele tientallen eengezinswoningen aan de Ooievaarstraat en de Adelaarstraat. Ze hadden maar weinig bijzondere kenmerken. De flats of portiekwoningen, zoals ze ook wel werden genoemd, hadden elk twee entrees die wél onmiskenbaar van de Hilversumse bouwmeester waren, met hun rode deuren, ronde raampjes en rechte betonnen luifels. Ook de voordeuren en luifels van de eengezinswoningen zijn herkenbaar, maar verder eigenlijk niets. Of het moeten de aaneengesloten stenen schuurtjes achter de woningen zijn. Die zijn wel typisch Dudok.

De flats zijn in 2006 gesloopt en vervangen door eigentijdse nieuwbouw: 35 appartementen en 11 eengezinswoningen. De Ooievaarstraat is nu het Ooievaarsplein. De eengezinswoningen in de Adelaarstraat zijn gemoderniseerd en hebben het ‘Dudok Revisited’ project overleefd. (met dank aan Jan de Jong van www.tgooi.info voor de foto’s van de portiekwoningen)

fotoklik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s