Dependance politiebureau, Hilversum (1950-1955)

Verwijzing 3

De voormalige dependance van het politiebureau aan de Kapelstraat in Hilversum (achter Duikers Grand Hotel Gooiland) is een van de grootste, maar ook minst bekende werken van Dudok in Hilversum. Het is een onopvallend gebouw uit de vroege jaren vijftig, de Wederopbouw, toen er nauwelijks geld beschikbaar was om overheidsgebouwen niet alleen functioneel maar ook een beetje mooi te maken.

Als je het weet zie je dat het een ontwerp van Dudok is. Vooral de entree is karakteristiek, geflankeerd door een trappenhuis met hoge ramen en een onmiskenbare Dudok-schoorsteen. Maar ook het schuine platte dak en de strakke raampartijen aan de noordgevel dragen de signatuur van de Hilversumse architect.

Het gebouw is een jaar of dertig gebruikt door de politie. In de jaren negentig is het verbouwd tot appartementencomplex. Enkele jaren geleden kwam het leeg te staan en zou het worden gesloopt. Maar in 2016/17 is het pand opnieuw verbouwd en zijn er 25 woningen gerealiseerd.

fotoklik

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s