Vier bruggen in Leiden (1913-1915)

verwijzing-3

Tussen 1913 en 1915 was Dudok ingenieur en plaatsvervangend directeur bij Gemeentewerken in Leiden. In die functie was hij verantwoordelijk voor ontwerp en bouw van vier nieuwe bruggen in Leiden, een stad die bekend staat om zijn vele en fraaie bruggen. Liefhebbers kunnen hun hart ophalen op deze Leidse website: www.bruggenvanleiden.nl.

De Zijlpoortsbrug uit 1913 was een houten brug, in combinatie met stenen bogen uit 1667. Dudok publiceerde het ontwerp van zijn brug in het ‘Centraalblad der bouwbedrijven voor Nederland en koloniën’. De brug was traditioneel van vorm, maar werd geschilderd in opvallende ‘frissche kleuren’: groen, wit, roomkleurig geel en felrood voor de boutknoppen. De brug werd al in 1918 vernieuwd wegens een balansbreuk. In 1930 kwam er een ijzeren brug met een breed wegdek voor in de plaats.

De Paterburg is geheel van hout, omdat dat goed zou passen bij de naastgelegen Hortus Botanicus. Ook deze brug is van 1913, maar is sindsdien al 3 keer herbouwd omdat de combinatie water en hout garant staat voor verwering en verrotting. De Kleine Paterbrug, iets verderop, is van staal en steen.

De Sint Jansbrug over de Oude Rijn dateert uit 1914 en is nog grotendeels in originele staat. Deze brug met zijn fraaie siersmeedwerk is een Rijksmonument.

De vierde brug die aan Dudok wordt toegeschreven is een houten brug over een sloot, die toegang gaf tot een blokje van woningen voor gehuwde verplegers van het krankzinnigengesticht Endegeest, in Oegstgeest. Die woningen zijn ook door Dudok ontworpen. Van deze brug rest slechts een bouwtekening. Met dank aan Cas Nagtzaam en Esther Starkenburg van Erfgoed Leiden en Omstreken.

fotoklik

 

Een gedachte over “Vier bruggen in Leiden (1913-1915)

  1. Interessante website met duidelijke foto’s!
    Goed om te weten wat de invloed van Dudok was in het huidige Leiden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s