Bron met lantaarn Kerkstraat, Hilversum (1916)

verwijzing-3

De zogeheten ‘pleinversiering’ uit 1916 was één van de eerste ontwerpen van Dudok in Hilversum. Het was een fontein in de stijl van de Amsterdamse School, op het brinkje voor het postkantoor in de Kerkstraat, waar nu het winkelpand van C&A staat. Ook van Dudok, trouwens.

De pleinversiering had twee korte zijden waarlangs water liep, over geglazuurde tegels. De lange zijden hadden bakstenen bloembakken. Deze bloembakken vormden één geheel met de zuil in het midden, met een lantaarn bovenin. De fontein was ongeveer 1.50 meter breed en ruim 8 meter hoog.

Op 2 mei 1950 besloot de gemeenteraad om de monumentale fontein te slopen en het vrijkomende terrein geheel tot parkeerplaats te bestemmen. De sloop en herinrichting kostte 4.200 gulden. Door het verdwijnen van de fontein konden maar liefst zeven auto’s meer worden geparkeerd.

Tekstfragmenten uit De fontein in de Kerkstraat, www.gooienvechthistorisch.nl

fotoklik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s