Rembrandtschool, Hilversum (1917-1920)

Verwijzing 3

In het begin van de vorige eeuw was er in Hilversum grote behoefte aan middelbare scholen. De gemeenteraad was dan ook blij dat er in de Rembrandtschool een ‘dagschool voor Handelsonderwijs’ kwam en een Mulo. De school  ligt op een driehoekig terrein, tussen de Rembrandtlaan, Vermeerlaan en Frans Halslaan. Het is een langgerekt bakstenen gebouw en het bestaat uit onderdelen met verschillende hoogten. Opvallend is de toren. Ook de kleuren geel, groen en donkerblauw springen in het oog.

In het grote gebouw waren twee scholen ondergebracht met ieder hun eigen ingang. Het gebouw telde 12 leslokalen, waarvan er 9 voor de Mulo en 3 voor het Handelsonderwijs waren. Deze twee vormen van onderwijs onder één dak hadden gescheiden ingangen. De ingang van de Mulo heeft een zeer indrukwekkend trappenhuis, waar het licht binnenvalt door drie hoge, kleurrijke – door Dudok ontworpen – glas-in-loodramen. De gevels hebben mooi, decoratief metselwerk.

Als markering ontwierp Dudok siermasten en vlaggenstokken op de hoge delen van de school. Maar pas bij de restauratie tussen 1999 en 2001 zijn de siermasten geplaatst. Ook bij deze ‘vroege’ school van Dudok zijn de ramen laag en kunnen de leerlingen vanaf hun tafel op straat kijken.

Bij de school hoort ook een woning voor de conciërge. Deze ligt aan de kant van de Frans Halslaan en is nog steeds bewoond. Ook al ligt de school binnen een bebouwde omgeving, er was toch ruimte voor groen: gazons aan de kant van de Vermeerlaan en een bosschage aan de Frans Halslaan.

De school heeft lange tijd dezelfde functie gehouden. Tot 1968 was het een Mulo. Een Handelsdagschool is er gehuisvest geweest van 1920 tot 1924. Na 1968 was de school bekend als Goois Avondlyceum en daarna als Goois Dag en Avondcollege. Nu is het de International Primary School Hilversum Violenschool.

Tekst: Oneindig Noord-Holland Margriet van Seumeren (redactie) m.m.v. Corry Dubois.

fotoklik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s