Villa De Wikke, Hilversum (1926)

verwijzing-3

Villa ‘De Wikke’ is in 1926 door Dudok gebouwd om er zelf met zijn gezin te wonen en te werken. Hij zou er bijna een halve eeuw blijven, tot zijn dood in 1974. Alleen als een architect een huis voor zichzelf ontwerpt, is hij volledig bevrijd van de eisen en beperkingen van de opdrachtgever. Zo bekeken zou dit werk dus de ultieme vertaling zijn van Dudoks visie en talenten, in dat stadium van zijn ontwikkeling.

De Wikke is in ieder geval een gaaf bewaard gebleven villa ‘in zakelijk expressionistische bouwtrant’, zoals dat heet. Het huis vertoont veel overeenkomsten met de villa aan de noordkant (eveneens van Dudok) en een nieuwe woning aan de zuidkant (een fraai voorbeeld van Inspired by Dudok). De villa is gebouwd in een T-vorm. De ingang ligt besloten in de hoek van de T, aan een loggia onder een brede overkapping en gemarkeerd door Dudoks bekende hoge schoorsteen. Het verticale accent van de schoorsteen wordt in evenwicht gebracht door de rij kleine ramen op de eerste verdieping, waardoor nog een ‘T’ ontstaat.

In de woning was een grote werkkamer met twee tekentafels, waar Dudok een groot deel van zijn oeuvre heeft ontworpen. Aan de noordzijde is een garage aangebouwd. Volgens Dudoks dochter Mia hield haar vader aanvankelijk niet van auto’s en liet hij een oude kastanjeboom pal voor de ingang van de garage staan. Pas later, toen Dudok toch een auto had gekocht, werd de boom gerooid.

Na het overlijden van Dudok is de villa enigszins verbouwd door Dudoks compagnon Robert Magnée.

fotoklik

Een gedachte over “Villa De Wikke, Hilversum (1926)

  1. O ja. ook deze schitterende villa ken ik aan de Utrechtseweg Hilversum. Bij bezoek aan mijn familie aan de Diependaalse Driift snorde ik regelmatig op een fiets door H’sum om de architectuur van Dudok te bewonderen. Schitterende bouwmaten en nooit pompeus. Laten we ze in ere houden. Jann.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s