Fabritiusschool, Hilversum (1925-1926)

Verwijzing 3

De Fabritiusschool werd officieel geopend op 10 januari 1927. In die tijd hadden de openbare scholen nog geen naam, maar werden met een nummer aangeduid. De school aan de Fabritiuslaan heette School nummer 14.

Kort daarna werd de vleugel aan de Ruysdaellaan tegen die aan de Fabritiuslaan aangebouwd; in deze vleugel werd School nummer 16 gevestigd. Deze school, die later de Ruysdaelschool zou heten, werd op 1 augustus 1929 geopend. De twee scholen moesten gebruik maken van één schoolplein en één gymzaal. Tussen beide scholen heerste rivaliteit op verschillende gebieden.

Het schoolgebouw, met een karakteristiek rieten dak en een besloten plein, is Dudoks enige school met een rieten dak in Hilversum. De school is genoemd naar de schilder Carel Fabritius (1622–1654), een leerling van Rembrandt en leermeester van Vermeer. Carel Fabritius’ bekendste schilderij is ‘Het Puttertje’; het schilderij hangt in het Mauritshuis in Den Haag.

In 1971 werd de Ruysdaelschool opgeheven wegens een gebrek aan leerlingen. De lokalen die leeg kwamen te staan, werden in gebruik genomen door de Fabritiusschool.
Op 23 april 1985 werd het gebouw door een felle brand geheel verwoest. De school werd herbouwd en in 1987 kon het gebouw opnieuw geopend worden. Het gebouw werd van buiten bijna helemaal in de oude staat hersteld, van binnen werd het geheel gemoderniseerd. De school is een rijksmonument.

Tekst: www.fabritiusschool.nl

fotoklik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s