Multatulischool, Hilversum (1930-1932)

Multatulischool Hilversum Dudok
Multatulischool Hilversum Dudok
Multatulischool Hilversum Dudok
Multatulischool Hilversum Dudok
Alle foto’s dudok.org

De voormalige Multatulischool, een Rijksmonument, is een van de bekendste scholen van Dudok. De Openbare Lagere School werd geopend in 1932 als School 7 en ligt tegenover Beeld en Geluid, net buiten het Mediapark in Hilversum-Noord. De locatie, niet ver van het spoor, was dicht bij een toekomstige overweg gekozen, zodat ook leerlingen van over het spoor hier naar school konden gaan.

De karakteristieke school bestaat uit twee bouwlagen onder een flauw hellend, ver uitkragend pannendak. In een lager bouwdeel, dat enigszins gedraaid staat ten opzichte van de overige bebouwing, is de gymzaal ondergebracht. In een haaks op het hoofdgebouw staande vleugel, bevindt zich een fietsenstalling. Tegenover de school lag een grasveld waar de schoolkinderen konden spelen.

De entree wordt gevormd door een portiek met luifel en een voor Dudok zo kenmerkende hoge schoorsteen. Opvallend zijn de, eveneens dudokiaanse, oranje kleuren van de stalen kozijnen, de verticale vensters onder de dakrand en de blauwe tegels van de muurdammen op de begane grond aan zijde van de Sumatralaan. Aan de achterzijde liggen de klaslokalen voorzien van grote glazen oppervlakken.

Het gebouw werd na de opening enthousiast ontvangen. De inspecteur van het onderwijs noemde de Hilversumse school mooi, licht en voornaam. Tijdens de oorlog was het schoolgebouw bezet door de Duitsers en werd Deutsche Schule genoemd. Na de oorlog veranderde de naam in Multatulischool. Het gebouw is in 1996 grondig opgeknapt en teruggebracht in de originele kleuren. De school is inmiddels in gebruik als christelijke basisschool De Wegwijzer.

Bezoek de Multatulischool in deze fantastische 3D animatie van David Harper.

Plaats een reactie