Watersportpaviljoen, Hilversum (1936)

verwijzing-3

Het watersportpaviljoen van Dudok ligt op het mooiste plekje van de sporthaven, die eveneens door de Hilversumse bouwmeester is ontworpen op basis van een eerder plan van de directeur gemeentewerken, J.F. Groote. Hij schreef later lovend over het ontwerp van Dudok: “Het paviljoen wordt uitgebouwd boven het water, terwijl op de vaste grond een woning voor de pachter geprojecteerd is. De zaal is rond, met een middellijn van 12 meter en heeft glazen wanden, zodat men overal een mooi overzicht heeft. Naast het paviljoen liggen de terrassen, die zo zijn geprojecteerd, dat van de aardige omgeving ter plaatse wordt profijt getrokken.”

De gemeente hield een aanbesteding voor de bouw, die voor de somma van 11.985 gulden werd gewonnen door een Amsterdams/Hilversums bouwbedrijf. Na een extreem korte bouwtijd van drie maanden werd het paviljoen op 13 juni 1936 opgeleverd. De pacht werd in handen gegeven van de Huizer horecaondernemer Gerrit Bos. Geen gelukkige keuze, zo bleek later. Bos en de gemeente voerden een lange en bittere woordenstrijd om het wel of niet bewonen van de dienstwoning in het paviljoen. Uiteindelijk bouwde Dudok in opdracht van de gemeenteraad een aparte woning voor pachter Bos.

De exploitatie van het watersportpaviljoen bleek niet eenvoudig. Zeker in de beginjaren had Bos grote moeite om de pachtsom van 1075 gulden per jaar terug te verdienen. Vele jaren later werd het horecabedrijf bekend en succesvol als Paviljoen Wildschut. Daarna werd het omgedoopt tot restaurant Lakes. In 2019 ging het restaurant verder onder de naam Dudockx, als eerbetoon aan de geestelijk vader van het paviljoen.

Tekst vrij naar het artikel Dudokwerken bij het water van Arie den Dikken in Eigen Perk, najaar 2010. Video Peter Veenendaal.

fotoklik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s