Waterzuivering Oost met dienstwoningen, Hilversum (1937-1939)

verwijzing-3

Ter vervanging van de vloeivelden op de Lieberger heide werd in 1937 aan het eind van de Minckelersstraat in Hilversum de Waterzuivering Oost aangelegd. Er werd gekozen voor een ander zuiveringsprocédé dan in de Waterzuivering West, namelijk voor zogeheten hoogbelaste oxidatiebedden. De installatie had een capaciteit van 40.000 inwoners.

In 1939 bouwde Dudok ook een rijtje ruime dienstwoningen voor medewerkers van de Waterzuivering Oost. De muren van deze panden werden niet wit gemaakt, zoals bij de dienstwoningen West, maar op de daken liggen dezelfde pannen.

De dienstwoningen Oost zijn een tijd lang met sloop bedreigd, maar zijn inmiddels uit de gevarenzone. Architectuurhistoricus en Dudok-kenner Herman van Bergeijk kwam in het geweer om de dienstwoningen te behouden. In een brief aan de Hilversumse gemeenteraad wees hij erop dat de bedreigde woningen nog in “een alleszins behoorlijke staat” verkeren en kenmerkend zijn voor de stijl van Dudok in de jaren dertig. In Hilversum zijn dit de enige woningen die hij in deze periode heeft mogen bouwen en zij vormen dus een belangrijke etappe in zijn werk, aldus Van Bergeijk.

fotoklik

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s