Erasmushuis, Rotterdam (1938-1939)

Verwijzing 3

Het Erasmushuis, zoals het kantoorgebouw van de Hollandsche Bank-Unie meestal wordt genoemd, was ooit gesitueerd aan het vroegere Van Hogendorpsplein in Rotterdam, waar ook Dudoks oude Bijenkorf stond. Maar dat plein bestaat niet meer. Dit twaalf verdiepingen hoge, reeds voor de oorlog gerealiseerde kantoorgebouw heeft net als de beurs, het postkantoor en het stadhuis het Duitse bombardement van mei 1940 overleefd. Het fungeert als visuele afsluiting van de Coolsingel. Boven een plint van zwart graniet zijn de gevels in geglazuurde bakstenen uitgevoerd. De laagbouw is op kolommen geplaatst zodat het erachter gelegen Schielandshuis met tuin zichtbaar blijft. De zakelijke architectuur is een gevolg van de zakelijke opgave, maar vertoont, kenmerkend voor Dudok, toch decoratieve accenten.

Tekst: www.architectuurgids.nl

fotoklik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s