Film en video over het werk van Dudok

My Digital Dudok

video Peter Veenendaal

Kunnen we in het hoofd van Dudok kruipen? Studenten van de Hogeschool van Amsterdam hebben op basis van archiefmateriaal de denkwereld van Dudok gereconstrueerd. Aan de hand van film- en geluidsfragmenten, originele schetsen, meubelstukken en historische foto’s konden bezoekers van het Dudok Architectuur Centrum vanaf juni 2019 een jaar lang een multimediale ervaring opdoen die inzicht geeft in de twijfels, overtuigingen en passies van Dudok: My Digital Dudok.  

My Digital Dudok is een project van Maria Soliman, Alexandra Gurita, Ana López-Santacruz, Sarah Al-Qabbani en Bianca Andaloro, studenten Masters Digital Design aan de Hogeschool van Amsterdam.

Pionieren in projectontwikkeling

video Dudok Architectuur Centrum

Stad van licht

video Peter Veenendaal

‘Stad van licht’ is een documentaire over de oude Bijenkorf van Rotterdam, ontworpen door Dudok. Het gebouw werd in 1930 geopend en was het grootste en modernste warenhuis van Europa. Een sprookjespaleis van glas en steen, vol luxe producten uit de hele wereld. In mei 1940 werd het gebouw grotendeels verwoest door het Duitse bombardement op Rotterdam. Midden jaren vijftig werd het restant afgebroken en sindsdien is dit meesterwerk van ’s lands beroemdste bouwmeester in de vergetelheid geraakt. ‘Stad van licht’ brengt Dudoks Bijenkorf weer tot leven met unieke filmbeelden, prachtige foto’s en mooie verhalen. CC BY-NC-ND (4.0)

Historische filmbeelden van de feestelijke ingebruikneming van het Raadhuis in Hilversum, op 13 juli 1931.

Het Raadhuis zoals het er vandaag de dag in volle glorie bijstaat. De kroon op het werk van architect Dudok, nooit meer overtroffen. (video Peter Veenendaal)

Samen met zijn collega J. H. Meyer ontwierp Dudok dit pompstation met vijver en park op het Laapersveld in Hilversum. Het werd in 1920 geopend. (video Peter Veenendaal)

Een van slechts twee overgebleven tankstations van Esso die in 1953 zijn ontworpen door Dudok. Er werden er in totaal 116 gebouwd. Dit station is volledig in oorspronkelijke staat. Het stond ooit langs de A2, bij afslag Vinkeveen. Nu staat het op het terrein van Toyota-importeur Louwman & Parqui in Raamsdonkveer. (video Peter Veenendaal)

Korte impressie van de Snelliusschool in Hilversum, een ontwerp van architect Willem Marinus Dudok. De school is geopend in 1932. (video Peter Veenendaal) (met dank aan Dudok Architectuur Centrum, Hilversum.)

Korte impressie van de Noorderbegraafplaats in Hilversum, ontworpen door Dudok en geopend in 1930. Dudok is er zelf ook begraven. (video Peter Veenendaal)

Begraafplaats Zuiderhof aan de zuidelijke rand van Hilversum is een van de laatste ontwerpen van Willem Marinus Dudok. Het is aangelegd in de periode 1958-1964. (video Peter Veenendaal)

Korte impressie van het tribunegebouw van het Sportpark Hilversum, dat in 1919 is ontworpen door architect Willem Marinus Dudok. De tribune is gebruikt bij de Spelen in Amsterdam van 1928. (video Peter Veenendaal)

Videoimpressie van de Stadsschouwburg in Utrecht, oorspronkelijk geopend in 1941 naar een ontwerp van Willem Marinus Dudok. Het theater heeft in de loop der jaren een aantal grote verbouwingen ondergaan. Bij de laatste, voltooid in 2016, is het oorspronkelijke ontwerp van Dudok zoveel mogelijk in ere hersteld. (video Peter Veenendaal)

Enkele jaren voor de oorlog ontwierp architect Dudok dit watersportpaviljoen met enkele huizen in de jachthaven van Hilversum. Het paviljoen is recent opgeknapt en huisvest nu toprestaurant Lakes. (video Peter Veenendaal)

Korte video-impressie van het gebouw dat architect Dudok samen met zijn collega J.P. Oud ontwierp voor de redactie, administratie en drukkerij van het Leidsch Dagblad. Het werd in 1917 in gebruik genomen.

Korte videoimpressie van de Bavinckschool in Hilversum, in 1922 gebouwd naar een ontwerp van W. M. Dudok. (video Peter Veenendaal)