Film en video over het werk van Dudok

De drie kleuterscholen van Dudok

Dudok ontwierp in Hilversum tussen 1925 en 1930 drie kleuterscholen: de Nienke van Hichtumschool, Catharina van Rennesschool, Nelly Bodenheimschool. Architectuurhistoricus en voorzitter van het Dudok Architectuurcentrum, Irmgard van Koningsbruggen, laat zien hoe Dudok zich bij het ontwerp heeft laten leiden door de belevingswereld van de kleuters en de omgeving van het gebouw. Video: Dudok Architectuur Centrum.

Op bezoek in de toren van Dudoks Raadhuis

Onderdeel van de rondleiding door het Raadhuis is de beklimming van de toren. Bij helder weer biedt de 47 meter hoge toren een prachtig uitzicht tot wel 30 km. In dit filmpje ziet u een impressie van de torenbeklimming. Video: Dudok Architectuur Centrum.

De Trouwzaal van het Raadhuis in Hilversum

Het Raadhuis van Hilversum (1931) is het hoogtepunt van het werk van architect Willem Marinus Dudok. Gidsen van het Dudok Architectuur Centrum verzorgen rondleidingen door het Raadhuis. U komt dan in de meest bijzondere en nog grotendeels authentieke ruimtes van dit rijksmonument. Zoals, de Trouwzaal. Video: Dudok Architectuur Centrum.

De Raadzaal van het Raadhuis in Hilversum

Het Raadhuis van Hilversum (1931) is het hoogtepunt van het werk van architect Willem Marinus Dudok. Gidsen van het Dudok Architectuur Centrum verzorgen rondleidingen door het Raadhuis. U komt dan in de meest bijzondere en nog grotendeels authentieke ruimtes van dit rijksmonument. Zoals, de Raadzaal. Video: Dudok Architectuur Centrum.

De ziel in de lijn: Dudok 100 jaar in Hilversum

Kan Dudok ons ook nu nog inspireren en raken met de schoonheid van zijn ontwerpen? De film De ziel in de lijn: Dudok 100 jaar in Hilversum uit 2015 geeft antwoord op die vraag. Van een gids in het eerste woningcomplex tot de wethouder monumentenzorg, een ondernemer die een leegstaande school weet om te vormen tot een creatief bedrijvencomplex naar een winnaar van Heel Holland Bakt die de smaak van Dudok probeert te vertalen in een gebakje of een componist die hem weet te vangen in muziek. De betovering van een groot architect. De film begint met een fragment van de architect zelf, uitgesproken op 7 augustus 1954, waarin hij zich uiterst bescheiden toont en de hoop uitspreekt dat hij “morgen zijn meesterwerk zal maken”. Dompel je voor een kleine 40 minuten onder in de wereld van een bijzonder man. Een film van Leo Kerkhoff en Gijs Konings. CC BY-NC-ND (4.0)

My Digital Dudok

Kunnen we in het hoofd van Dudok kruipen? Studenten van de Hogeschool van Amsterdam hebben op basis van archiefmateriaal de denkwereld van Dudok gereconstrueerd. Aan de hand van film- en geluidsfragmenten, originele schetsen, meubelstukken en historische foto’s konden bezoekers van het Dudok Architectuur Centrum vanaf juni 2019 een jaar lang een multimediale ervaring opdoen die inzicht geeft in de twijfels, overtuigingen en passies van Dudok: My Digital Dudok.  

My Digital Dudok is een project van Maria Soliman, Alexandra Gurita, Ana López-Santacruz, Sarah Al-Qabbani en Bianca Andaloro, studenten Masters Digital Design aan de Hogeschool van Amsterdam.

Pionieren in projectontwikkeling

Een van de eerste projectontwikkelaars in Nederland was Johan Matser. In de jaren vijftig en zestig kocht hij in en om Hilversum voor eigen rekening en risico grond en liet deze bebouwen met woningen en winkelcentra. Met zijn projecten streefde Matser een hoge kwaliteit van stedelijk wonen, werken en recreëren na en dat sloot naadloos aan op het proces van de cityvorming in Hilversum; het ruimtelijke kader waarbinnen in de jaren zestig en zeventig grootse projecten gerealiseerd zouden worden. In deze tentoonstelling van het Dudok Architectuur Centrum komen voornamelijk projecten aan bod die Matser in Hilversum en omgeving realiseerde in samenwerking met architecten W.M. Dudok en R.M.H. Magnée en het bureau Zanstra Gmelig Meyling De Clercq Zubli. Video: Dudok Architectuur Centrum.

Stad van licht

‘Stad van licht’ is een documentaire over de oude Bijenkorf van Rotterdam, ontworpen door Dudok. Het gebouw werd in 1930 geopend en was het grootste en modernste warenhuis van Europa. Een sprookjespaleis van glas en steen, vol luxe producten uit de hele wereld. In mei 1940 werd het gebouw grotendeels verwoest door het Duitse bombardement op Rotterdam. Midden jaren vijftig werd het restant afgebroken en sindsdien is dit meesterwerk van ’s lands beroemdste bouwmeester in de vergetelheid geraakt. ‘Stad van licht’ brengt Dudoks Bijenkorf weer tot leven met unieke filmbeelden, prachtige foto’s en mooie verhalen. Video: Peter Veenendaal CC BY-NC-ND (4.0)

Historische filmbeelden van de feestelijke ingebruikneming van het Raadhuis in Hilversum, op 13 juli 1931.

Het Raadhuis zoals het er vandaag de dag in volle glorie bijstaat. De kroon op het werk van architect Dudok, nooit meer overtroffen. Video: Peter Veenendaal CC BY-NC-ND (4.0)

Samen met zijn collega J. H. Meyer ontwierp Dudok dit pompstation met vijver en park op het Laapersveld in Hilversum. Het werd in 1920 geopend. Video: Peter Veenendaal CC BY-NC-ND (4.0)

Een van slechts twee overgebleven tankstations van Esso die in 1953 zijn ontworpen door Dudok. Er werden er in totaal 116 gebouwd. Dit station is volledig in oorspronkelijke staat. Het stond ooit langs de A2, bij afslag Vinkeveen. Nu staat het op het terrein van Toyota-importeur Louwman & Parqui in Raamsdonkveer. Video: Peter Veenendaal CC BY-NC-ND (4.0)

Korte impressie van de Snelliusschool in Hilversum, een ontwerp van architect Willem Marinus Dudok. De school is geopend in 1932.Video: Peter Veenendaal CC BY-NC-ND (4.0) (met dank aan Dudok Architectuur Centrum, Hilversum.)

Korte impressie van de Noorderbegraafplaats in Hilversum, ontworpen door Dudok en geopend in 1930. Dudok is er zelf ook begraven. Video: Peter Veenendaal CC BY-NC-ND (4.0)

Begraafplaats Zuiderhof aan de zuidelijke rand van Hilversum is een van de laatste ontwerpen van Willem Marinus Dudok. Het is aangelegd in de periode 1958-1964. Video: Peter Veenendaal CC BY-NC-ND (4.0)

Korte impressie van het tribunegebouw van het Sportpark Hilversum, dat in 1919 is ontworpen door architect Willem Marinus Dudok. De tribune is gebruikt bij de Spelen in Amsterdam van 1928. Video: Peter Veenendaal CC BY-NC-ND (4.0)

Videoimpressie van de Stadsschouwburg in Utrecht, oorspronkelijk geopend in 1941 naar een ontwerp van Willem Marinus Dudok. Het theater heeft in de loop der jaren een aantal grote verbouwingen ondergaan. Bij de laatste, voltooid in 2016, is het oorspronkelijke ontwerp van Dudok zoveel mogelijk in ere hersteld. Video: Peter Veenendaal CC BY-NC-ND (4.0)

Enkele jaren voor de oorlog ontwierp architect Dudok dit watersportpaviljoen met enkele huizen in de jachthaven van Hilversum. Het paviljoen is recent opgeknapt en huisvest nu toprestaurant Dudockx. Video: Peter Veenendaal CC BY-NC-ND (4.0)

Korte video-impressie van het gebouw dat architect Dudok samen met zijn collega J.P. Oud ontwierp voor de redactie, administratie en drukkerij van het Leidsch Dagblad. Het werd in 1917 in gebruik genomen. Video: Peter Veenendaal CC BY-NC-ND (4.0)

Korte videoimpressie van de Bavinckschool in Hilversum, in 1922 gebouwd naar een ontwerp van W. M. Dudok. Video: Peter Veenendaal CC BY-NC-ND (4.0)