Woonhuis echtpaar Kieft, Bussum (1955-1957)

Afbeelding ©David Harper/dudok.org
Afbeelding ©David Harper/dudok.org
Afbeelding ©David Harper/dudok.org
Afbeelding ©David Harper/dudok.org
Afbeelding ©David Harper/dudok.org
Afbeelding ©David Harper/dudok.org

Het huis van het echtpaar Kieft in Bussum is het laatste gerealiseerde woonhuis dat Dudok heeft ontworpen. Het is ook een van zijn minst gedocumenteerde werken. Er bestaan voor zover bekend geen foto’s van de woning, die in het jaar 2000 werd gesloopt om plaats te maken voor een nieuw pand. Het Dudok-archief in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam bevat wel een uitvoerige correspondentie tussen de opdrachtgever en het architectenbureau Dudok. Daar zijn ook enkele schetsen en een bouwtekening van huize Kieft te vinden.

De opdrachtgever, dr. P. Kieft, was een germanist. Hij doceerde Duits aan de HBS en de MMS in Hilversum en publiceerde tientallen onderwijsboeken. Kieft stuurde Dudok een zeer gedetailleerde wensenlijst, die hij tijdens het ontwerp en de bouw nog regelmatig wijzigde en aanvulde. Kieft en zijn vrouw wilden beiden een ruime werkkamer, zo blijkt uit de correspondentie. Het echtpaar had geen kinderen en had voldoende aan een slaapkamer, een gastenkamer en een ruime woonkamer. Overal in het huis waren de wanden door Dudok voorzien van boekenkasten. 

Dudokkenner Herman van Bergeijk noemt het woonhuis ‘niet spectaculair’. Het huis bestond uit een blok van twee verdiepingen met een flauw hellend zadeldak en een garage als langgerekte aanbouw. Het was omgeven door gras en bomen. De woning vertoonde enige gelijkenis met de villa van J.C. Maassen in Bilthoven (1950).

De Canadese Dudokliefhebber David Harper heeft de woning van Kieft laten herleven, op basis van de schetsen en de bouwtekening in het archief. Details en kleurgebruik zijn deels door hem zelf ingevuld, bij gebrek aan foto’s.