19e woningbouwcomplex, Hilversum (1946)

verwijzing-3

Het 19e woningbouwcomplex in Hilversum-Oost dateert van 1946. Zo kort na de oorlog kwam de wederopbouw langzaam op gang. Er was schaarste aan van alles, vooral bouwmaterialen. Dat is goed zichtbaar aan de soberheid waarmee dit woningcomplex is uitgevoerd. Maar er werd destijds wel vakkundig gebouwd, als je ziet hoe goed de wijk er 70 jaren na de bouw nog steeds bijstaat.

De woningen in de Anthony Fokkerweg, Daltonstraat, Kamerlingh Onnesweg, van Musschenbroekstraat, Röntgenstraat en de Weberstraat  zijn vrijwel allemaal (voor die tijd) ruime eengezinswoningen onder een rood zadeldak. Boven de voordeuren en de voor Dudok zo kenmerkende rechte betonnen luifel zit een klein rond raampje, dat de bouwmeester meestal in de voordeur schetst, niet erboven. Aan het eind van een aantal woonblokken situeert Dudok een hoger pand dat de horizontale lijn van de straat doorbreekt; eveneens een handelsmerk van de architect.

fotoklik

Een gedachte over “19e woningbouwcomplex, Hilversum (1946)

  1. Bij de woningen op de Ant Fokkerweg zijn er twee a nummers (14a en 22a) omdat er oorspronkelijk 6 woningen gepland waren. Er werden er 8 gebouwd waardoor de indeling bijzonder ongelukkig is uitgevallen (voorbeeld door de badkamer naar de 3e slaapkamer ) In hoeverre zou Dudok nog grip op deze ontwikkeling hebben gehad?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s