24e woningbouwcomplex, Hilversum (1949-1951)

verwijzing-3

Het 24e woningbouwcomplex in Hilversum-Oost werd opgeleverd rond 1950. Het is een groot project, met vele tientallen woningen in de Dorsmanstraat, Lieven de Keylaan, Stalpaertstraat, Vennecoolstraat en de Vingboonsstraat. Het zijn eengezinswoningen met weinig bijzondere kenmerken. Af en toe worden de woningrijen verticaal onderbroken door een dubbel pand met een extra verdieping, maar dat is dan ook het enige opvallende aan dit complex.

De Volkskrant citeerde in 1995 uit het proefschrift van Dudok-kenner Herman van Bergeijk: “Na de oorlog grossierde Dudok in eentonige nieuwbouwwijken die de woningnood moesten lenigen. Ze waren wel goed en netjes, schrijft Van Bergeijk, maar ontbeerden expressie of een artistiek gehalte. In het vierentwintigste en vijfentwintigste woningbouwcomplex zou Dudok systeembouw en normalisatie toepassen om de kosten nog verder te drukken. Logisch dat de gemeenten jubelden en nog meer van hetzelfde wensten; de verliezende partij was de architectuur. Het enige positieve dat je in Dudok-wijken als Geuzenveld (Amsterdam), Den Haag-Zuidwest of de Lieven de Keylaan en de Jacob van Campenlaan in Hilversum kunt aanwijzen, is de ruime en groene opzet van de strokenbouw. Maar de architect was zijn idioom kwijt en deed ook geen poging een nieuw te ontwikkelen.” Tekstcitaat: Jaap Huisman, De Volkskrant

fotoklik

year1951

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s