Begraafplaats Zuiderhof, Hilversum (1957-1964)

foto’s dudok.org

Begraafplaats Zuiderhof aan de zuidelijke rand van Hilversum is aangelegd in de periode 1957-1964. Omdat hij al eerder aan het ontwerp begonnen was, mocht Dudok het project afmaken nadat hij in 1954 uit dienst was gegaan bij de gemeente. Hij was toen 70 jaar. Pas 10 jaar later, in 1964, werd Zuiderhof geopend. 

Het belangrijkste deel van het ontwerp is een sobere, lichte zuilengalerij die aan drie kanten een betegelde binnenhof met vijver omarmt. Aan de vierde, open kant loopt een weg. De hoge zuilengalerij, of colonnade, is bewust eenvoudig gehouden. “Dit is geen object voor architecturale praal. Met weinig middelen moet alles worden gezegd; alleen door de werking van de ruimtelijke verhoudingen moet de stemming, de humane sfeer, worden bereikt,” schreef Dudok toen hij zijn schetsontwerp bij de gemeente indiende.

De colonnade wordt in de linkerhoek onderbroken door de aula. Die kijkt uit op een brede grasbaan die zich over de hele lengte van de begraafplaats uitstrekt, en die leidt naar de velden met graven aan beide kanten. Het kantoor en het dienstgebouw liggen aan weerszijden van de binnenhof, aan de weg. De begraafplaats gaat naadloos over in de prachtige Hoorneboegseheide.

Zuiderhof is in 2016 aangewezen als Rijksmonument van de wederopbouw. In datzelfde jaar werd op het terrein voor de binnenhof een crematorium met ontvangstruimte geopend.

Plaats een reactie