Tehuis voor militairen, Den Helder (1911-1913)

verwijzing-3

In 1911 voerde Dudok zijn allereerste bouwwerk uit: een tehuis voor militairen aan de Kanaalweg in Den Helder. Dudok was toen militair. Na een opleiding tot genie-officier aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda was hij in 1907 benoemd tot 1e luitenant bij het Regiment Genietroepen. Drie jaar later werd hij overgeplaatst naar de Staf der Genie in Amsterdam, waar hij aan de slag ging met het ontwerpen van militaire gebouwen.

Het tehuis in Den Helder werd officieel geopend in 1913. Architectuurhistorici zijn het erover eens dat in dit eerste werk van Dudok heel duidelijk de hand van zijn grote inspirator Berlage te zien is, bijvoorbeeld in de drie naar achteren geplaatste ramen op de eerste verdieping en het siermetselwerk in de voorgevel.

Het tehuis heeft de zware bombardementen op Den Helder tijdens de oorlog overleefd, maar is later alsnog gesloopt.

fotoklik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s