Woningen voor gehuwde verplegers, Oegstgeest (1913)

verwijzing-3

Speciaal voor “uitwonende gehuwde verplegers” van het krankzinningengesticht Endegeest (ook van zijn hand) ontwierp Dudok een complex van vier eenvoudige woningen aan de Endegeesterstraatweg in Oegstgeest, op steenworp afstand van het gesticht. Het rijtje huizen werd in 1913 opgeleverd voor de somma van 11.875 gulden, zo blijkt uit een krantenbericht uit die tijd.

Hoewel de woningen geen karakteristieke stijlkenmerken vertonen, in tegenstelling tot het gesticht zelf, staat volgens architectuurhistoricus Herman van Bergeijk vrijwel vast dat de vier huizen door Dudok zijn ontworpen. De bouwmeester werkte destijds als gemeentearchitect van Leiden. Dudoks opvolger in Leiden bouwde in 1924 nòg een rijtje van vier huizen voor verplegers, pal naast die van Dudok. De woningen uit 1913 verkeren grotendeels in originele staat, behalve de meest linker woning. Die is grondig verbouwd en uitgebreid.

Met dank aan Dennis Fillié, architect.

fotoklik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s