Gemeentelijke Vuilverbranding, Leiden (1913)

verwijzing-3

Aan de Langegracht in Leiden, tegenover de huisnummers 59/62, staat een van de oudste werken die aan Dudok worden toegeschreven, al is het waarschijnlijk alleen onder zijn supervisie afgebouwd. Het is het gebouw van de Gemeentelijke Vuilverbranding, dat in 1913 werd voltooid. Dudok was in datzelfde  jaar aangesteld als “ingenieur, plaatsvervangend directeur” Gemeentewerken in Leiden; zijn eerste baan in de burgermaatschappij na zijn militaire loopbaan. Dit gebouw moet echter al eerder zijn aanbesteed.

Het pand is een fraai en goed bewaard gebleven voorbeeld van een fabrieksgebouw uit het begin van de vorige eeuw. Het was niet alleen doelmatig, het mocht er ook best mooi uitzien. Het hoofdgebouw lijkt wat op aan kasteel, met torens op de hoeken en kantelen. Het metselwerk onder de daklijst is sierlijk, de raampartijen hoog en symmetrisch, geaccentueerd met groene geglazuurde steentjes. Het pand werd naar verluid al in 1929 buiten gebruik gesteld omdat de verbrandingscapaciteit onvoldoende was. Het is sindsdien voor andere doeleinden gebruikt.

fotoklik

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s