Ontsmettingshuisje, Hilversum (1919)

In het begin van de vorige eeuw waren besmettelijke ziekten geen uitzondering in Nederland. Cholera, mazelen, tyfus, roodvonk en de bekende Spaanse griep eisten veel slachtoffers. Op het terrein van een voormalig ziekenhuis, aan de Neuweg in Hilversum, verrees in 1919 een eenvoudig gebouwtje dat dienst deed als ‘ontsmettingsinrichting voor lijders aan besmettelijke ziekten’. Dudok, directeur Publieke Werken van de gemeente Hilversum, tekende voor het ontwerp.

“In het gebouwtje wachtten de zieke Hilversummers geduldig in de speciale ‘besmette wachtkamer’ tot ze een ontsmettend bad kregen. Vervolgens schoven ze door naar de kleedkamer om tot slot in de wachtkamer te eindigen, in de hoop dat ze niet langer een besmettingsgevaar voor anderen zouden opleveren”, aldus dagblad de Gooi- en Eemlander recent.

Het gebouwtje is begin 2021 opgeknapt en kreeg onder meer een nieuw dak. Het is een gemeentelijk momument, eigendom van de gemeente. Er wordt nog gezocht naar een nieuwe bestemming voor het huisje.