Kooipark, Leiden (1912-1920)

verwijzing-3

Het Kooipark in Leiden wordt toegeschreven aan Dudok. Zeker is dat Dudok, destijds in dienst als adjunct-directeur Publieke Werken in Leiden, in 1912 een ontwerp voor het park heeft getekend. Het moest een echt volkspark worden,  een recreatiegebied voor de arbeidersklasse waarin plaats was voor ontspanning, cultuur, volksbijeenkomsten, sport en spelen.

Toen het park uiteindelijk in 1920 werd aangelegd, was Dudok al enkele jaren in Hilversum aan de slag. Het is dan ook de vraag in hoeverre het park van 1920 nog overeen komt met het oorspronkelijke ontwerp. Een lokale krant schreef het ontwerp van het park destijds volledig op naam van iemand anders: J.H. Hoitingh, die bekend stond als ontwerper van kleine villatuinen.

Vrij snel na de oplevering bleek het park te klein om te kunnen dienen als een volkspark en waren veel activiteiten niet mogelijk. Tot ongeveer 1938 heeft het park dezelfde structuur behouden. Daarna zijn er steeds meer oorspronkelijke elementen verdwenen. De vijver, de locatie van de woningen in het park, het speelplein en de twee diagonale voetpaden het park in zijn de enige overgebleven, herkenbare elementen. In 2014 is het park volledig gerenoveerd en voor een groot deel teruggebracht in zijn oorspronkelijke staat.

fotoklik

Een gedachte over “Kooipark, Leiden (1912-1920)

  1. In deze rubriek zou het stedenbouwkundig wederopbouwplan voor IJmuiden niet misstaan. Ik ontvang gaarne aanwijzingen hoe ik dat op kan sturen

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s